Tesla Model Y on crossover-sarjan uusi tulokas

Tesla Model Y on crossover-sarjan uusi tulokas

Tesla Model Y on crossover-tyyppinen, Model 3 -mallin isoveli. Ensimmäiset mallit tulivat Suomeen vuonna 2021.

Tesla on maailman suosituin sähköauto.

Tässä mallissa on käytetty samaa alustaa kuin suositussa Model 3 -mallissa, ja ne ovatkin lähes samanlaiset voimalinjan ja sisustan osalta. 

Tesla Model Y tarjoilee kuitenkin enemmän sisätilaa matkustamoon ja tavaratilaan. Se on noin 20cm korkeampi ja maavara on korkeampi kuin Model 3. Silti sen ilmanvastus on SUV-sarjan pienimpiä.

Tavaratila ja takapenkit ovat tilavia

Model Y:n takapenkeillä istuvilla on jalkatilaa paljon. Myös selkänojia voi säätää istujan mukaan. Autossa on mahdollista myös nukkua. 

Panoraama lasikatto on mahdollista tummentaa, takapenkit kaatuvat kokonaan taakse ja ilmastointi säätää yöksi sopivalle. Etupenkit ovat mukavat ja laajasti muunneltavissa.

Auton tavaratila on tilava ja mahdollistaa suurempien tavaroiden vaivattoman kuljetuksen.

Tesla Model Y mallityypit

Toistaiseksi markkinoilla on vain neliveto sähköauto Tesla Model Y Long Range AWD and Tesla Model Y Performance -mallit. Takavetoinen Tesla Model Y Long Range RWD on tulossa markkinoille. 

Tässä mallissa on myös vetokoukku -mahdollisuus, eli sähköautolla voi ajaa myös peräkärryä. Sallittu perävaunumassa jarruilla on 1288kg ja ilman jarruja 750kg.

Model Y Long Range AWD nelivetoinen sähköauto

  • Akun kapasiteetti 72 kWh
  • Toimintamatka eli range 505km
  • Kiihtyvyys 0-100km/h 5,1s

Model Y Performance nelivetosähköauto

  • Akun kapasiteetti 72 kWh
  • Toimintasäde eli range 480km
  • Kiihtyvyys 0-100km/h 3,7s

Long Range RWD takavetoinen

  • Toimintamatka eli range 540km (arvio)
  • Kiihtyvyys 0-100km/h 5,8s (arvio)

Model Y:n piti alunperin kattaa neljä erilaista mallityyppiä, mutta Elon Musk peruutti takavetoisen Standard Rangen, sillä ei uskonut noin 400 km toimintamatkan olevan enää nykypäivänä riittävä. Nyt Model Y kantaa hdellä latauksella on noin 500 kilometrin toimintamatkaan.

Auton akku ja sen lataus: Sähköauton lataus on helppoa ja nopeaa

Tesla Model Y:n akusto koostuu litiumkennoista. Sähköautojen litium akkujen lataaminen on helppoa, ja Teslan latauspisteisiin on kiinnitetty alusta alkaen erityistä huomiota. Model Y:n latausteho on sähköautojen tehokkaimpia maksimitehon ollessa 250 kW. Auton ilmanvastus on pieni, joten Model Y on myös mitä mainioin valinta Lapin reissulla.

Sähköauton lataus onnistuu niin kotona pistorasiasta kuin julkisissa latauspisteissä. Sähköauton akun latauksen hinta riippuu latauspaikasta. Kotilatauksella se on edullista. Sähköauton latausasemia on huoltoasemien lisäksi esimerkiksi ostoskeskusten ja kauppojen yhteydessä.

Vaikka perusajatuksena on, että auto ladataan kotona yön aikana täyteen kotilatauspisteessä, on latausverkosto Teslan omilla Tesla SuperCharger -latauspisteiden helppoa kattavan latausverkoston avulla.

K-Lataus on sähköautojen latauspisteiden edelläkävijä

Hyödynnä myös K-Latauksen jatkuvasti laajeneva latausverkosto. Lue lisää K-Latauksesta ja tarkista kartalta sinua lähimpänä oleva sähköauton latauspiste.

Katso myös muut käytetyt Tesla-vaihtoautot eli Tesla Model S, Tesla Model 3 ja Tesla Model X mallit