Sähköauton lataus kotona ja latauspisteessä

Sähköauton lataus kotona ja latauspisteessä

Sähköauton lataaminen onnistuu missä vain, missä on sähköä. Latausnopeuteen vaikuttaa latauspiste, laturin teho sekä auton akku.

Onkin tärkeä huomioida auton käyttötarpeet: Suomessa autolla ajetaan päivässä keskimäärin noin 50 kilometrin matkaa. Tämän energian lataaminen onnistuu yön aikana helposti hitaamallakin latausnopeudella kotona. Sähköautojen latauspisteitä löytyy myös esimerkiksi kauppakeskusten ja huoltoasemien läheisyydestä, niissä kannattaa suosia nopeita latureita. 

Auton latausnopeus kuitenkin ratkaisee: kolmivaihelatauspisteiden teho saadaan irti vain autossa, joka tukee kolmivaihelatausta. Osa hybridiautoista ja vanhemmista sähköautoista käyttää vain yksivaihelatausta.

Sähköauton lataus kotona

Sähköauton lataaminen kotona on helppoa: yksinkertaisimmillaan se onnistuu tavallisesta pistorasiasta. Tässä latausteho on kuitenkin hyvin hidas, eikä pistorasialatausta suositella jatkuvaan käyttöön. Ulkokäytössä on myös tärkeä huomioida sähköturvallisuus, ja pistorasiana pitää käyttää suojamaadoitettua pistorasiaa (schuko eli sukopistorasia).

Vaikka kotipistorasiasta saa 16A (16 ampeerin) virtaa, ei se kuitenkaan kestä sitä jatkuvassa käytössä. Sen takia sähköauton kotilataukseen käytettävien laitteiden sähkövirran rajoitus on 8A. Lue lisää sähköauton turvallisesta kotilatauksesta.

Jatkuvaan kotilataustarpeeseen suositellaankin kiinteän latausaseman asentamista. Näin latausteho voidaan pitää korkeana ja huomioida samalla sähköturvallisuus. Kiinteiden latausasemien hinnat vaihtelevat eri toimittajien välillä.

Sähkölaitteiden turvallisuus on hyvä tarkastuttaa asiantuntijalla ennen sähköauton latausta kotona, ja hankkia jatkuvaan käyttöön kiinteä latausasema.

Sähköauton lataaminen taloyhtiössä

Sähköauton lataus taloyhtiössä onnistuu myös pienellä vaivalla. Ensimmäinen askel voidaan ottaa lataamalla lämmitystolpasta. Se kannattaa kuitenkin päivittää paremmin latauskäyttöön soveltuvaksi uusimalla pistokkeet ja ajastimet. 

Latauspistokkeisiin on myös mahdollista asentaa erilliset energiamittarit, jolloin sähköautoilijan lataamaa energiamäärää ja sähkön käyttöä voidaan mitata erikseen.

Sähköauton latauksen hinta

Sähköauton lataus hinta kotona ladatessa voidaan pitää hyvin alhaisena. Sähköauton lataamisen hinnaksi kotona muodostuu sähkön hinnasta riippuen noin 3 euroa / 100 km kohden.

Julkisiin latauspisteisiin on mahdollista saada auto lataukseen jopa ilmaiseksi. Maksullisilla latausasemilla sähköauton lataamisen hinta on usein hitaammissa latureissa aikaperusteinen ja pikalatureissa kilowattiperusteinen.

K-Lataus ja laaja latauspisteiden verkosto

Hyödynnä myös K-Latauksen jatkuvasti laajeneva latausverkosto. Lue lisää K-latauksesta ja tarkista kartalta sinua lähimpänä oleva sähköauton latauspiste.

Katso yksityiskohtaiset ohjeet siitä, miten lataat sähköautoasi K-Lataus latauspisteillä ja miten tilaat K-Lataus tunnisteen. Muistathan, että rekisteröidyttyäsi palveluun jokainen latauskerta kerryttää plussapisteitäsi.

K-Auton vaihtoautovalikoimassa paljon käytettyjä sähköautoja heti ajoon

Meiltä K-Autosta laaja käytettyjen sähköautojen vaihtoauto valikoima. Tutustu koko Suomen kattavaan valikoimaan ja löydä omasi. 

Meillä on myös paljon käytettyjä hybridiautoja vaihtoautoina. Hybridiauto on hyvä valinta erityisesti kaupunkiajoon, jossa välimatkat ovat lyhyitä, ajonopeudet matalia ja pysähdyksiä esimerkiksi liikennevaloihin on paljon.

Ammattitaitoiset myyjät auttavat sinua kaikissa käytetyn sähköauton ja hybridiauton ostoon ja käyttöön liittyvissä kysymyksissäsi. Ota yhteyttä